Klubin hallitus 2023-2024


Presidentti Pekka Härkönen 040 077 3009 
Sihteeri Terttuirmeli Haapakoski  044 556 5352
Rahastonhoitaja  Kaarina (Kati) Autio044 235 7531
Tiedotusvastaava Terttuirmeli Haapakoski


Piiri 107-O, Kotimainen nro 6380494,Kansainvälinen nro 4605669

Perustamispäivä 10.11.1976, Charter Night 19.3.1977

Keskeistä kauden 2022 - 2023 toiminnasta

Toimintakausi 2022-2023 oli  klubimme 46. toimintavuosi: Tehdään yhdessä mihin pystymme!

Kauden alun vaihtajaisia vietimme elokuussa Tuokiotuvalla. Muistimme kevätkesällä syntymäpäiviään viettäneitä klubin perustajajäseniä Tapio Hanhinevaa ja Urho Pajukoskea sekä Esa Koivistoa ruusuin ja  Muistot eivät pala -konserttilipuin.

Syyskuun hyvä teko oli Tuiskulassa alueemme nuorisolle järjestettävän ehkäisevän päihdetyön tapahtuman tuki ja liikennetyökirja-avustus Rahkolan koulun eka- ja tokaluokkalaisille.

Vuosikokous pidettiin perinteisesti Törmälän leirikeskuksessa. Leirikeskuksen piha-alueen haravointi on klubimme vuotuinen Hyvän päivän aktiviteettimme. Puolisot ovat aktiivisesti mukana palveluaktiviteeteissa.

Marraskuun kokoukseen osallistuivat O-piirin lohko 3:n puheenjohtaja Aura Hasanen ja strategialähettiläs Kerttu Illikainen. He toivat piirikuvernöörin terveiset. Kokouksessa käytiin Lions-strategia 2030 arvokeskustelu, päivitettiin klubime arvot ja toiminnan perusta. Kummilapsellemme Sri Lankaan lähetimme syntymäpäiväonnittelut ja hyvän joulun toivotukset.

Marraskuun hyvä teko oli yhden aggregaatin yhteishankinta LC Ylivieskan ja LC Ylivieska/Savisilla kanssa Ukrainaan toimitettavaksi koululle/päiväkodille.

Joulukuun hyvä tekomme oli  Ylivieskaan muuttaneelle perheelle myönnetty jouluavustus vaatehankintoihin ja koululaisten pyrähankintoihin.

Tammikuussa kuulimme museosihteeri, sukututkija Kati Pehosen mielenkiintoisen esitelmän Keski-Pohjanmaan siirtolaisuushankkeesta. Kummilapselle ja hänen perheelleen toimitettiin  avustus Sri Lankaan matkustavien Ylivieskalaisten leijonien mukana.

Helmikuussa teimme yhdessä ylivieskalaisten lionsklubien kanssa esityksen monitoimileijona ja hyväntekijä Heikki Hemmilän valitsemiseksi Suomen Lions-liiton Vuoden 2023 hyväntekijäksi. Kokouksessa vastasimme Ylivieskan kaupungin Järjestötalo-hankkeen kyselyyn. Hyvää teimme tukemalla Partiolippukunta Viessojia, Pohjanmaan Leijona-lehteä ja Reino Marjakankaan valmisteilla olevaa Raudaskylän historiaa käsittelevää kirjaa.

Maaliskuussa saimme klubimme vieraaksi 2. varapiirikuvernööri Jaana Siermalan ja puolisonsa Tapio Hillilän. Maaliskuun hyvät tekomme olivat Arne Ritari-säätiön adressien tuki sekä yhden kamiinan ja parafiinin hankinta Ukrainaan LC Sotkamon kautta. Lasten Leijona-hiihto järjestettiin toisen kerran yhteistyössä Ylivieskan Kuulan ja lionsklubien kanssa.

Huhtikuussa teimme hyvää tukemalla Kaisaniemen peruskoulun 9. luokan oppilaiden Hymy-patsaiden hankintaa ja Väkivallan ehkäisyä käsittävää yläkoululaisille ja lasten vanhemmille järjestettävää luentoa sekä myöntämällä Ylivieskan lukiolle, Kaisaniemen yläkoululle ja Raudaskylän Kr. Opistolle oppilasstipendit. Anoimme Suomen Lions-liitolta Vuoden ympäristöpalkintoa Leijonapuistolle toisten klubien kanssa.

Kesäkuussa iloitsimme Leijonapuiston valmistumisesta ja hyväksyimme Leijonapuiston luovutussopimuksen Ylivieskan kaupungin kanssa ja apurahaselvityksen Arne Ritari-säätiölle. Saimme Kunniamaininnan Vuoden ympäristöteko-kilpailussa. LC Ylivieska ja LC Ylivieska/Savisilta vastaanottivat Espoossa palkinnon.

LC YLIVIESKA/HUHMARIN HISTORIAA 40 vuoden ajalta

(Poimintoja Tapio Hanhinevan klubin 40-vuotisjuhlassa pitämästä kuvaesityksestä. Tekstissä mainitut numeroidut kuvat löytyvät artikkelin lopusta)

Lions-Club Ylivieska/Huhmari ry. vietti 40-vuotijuhlaansa joulukuussa 2016 Hotelli-ravintola Lounatuulessa. Klubin perustamiskokous on pidetty 10.11.1976 silloisessa Hotelli Vieskassa ja perustamisjuhlaa vietetiin samassa paikassa 19.3.1977. Noin sadan hengen vierasjoukko oli todistamassa arvokasta tapahtumaa.

Perustamiskirjan klubille ojensi silloinen I-piirin kuvernööri Y.A. Korhonen Sotkamosta. Klubin puolesta perustamiskirjan otti vastaan charterpresidentti Tapio Hanhineva (kuva 1) . Ensimmäisenä presidenttinä hän lupasi uuden 22 veljen puolesta, että he tulevat noudattamaan järjestön ”Me palvelemme” -tunnuslausetta kaikessa toiminnassa. Tuo lupaus on 40vuotta tunnollisesti pidetty. Olemme olleet aktiivinen ja osallistuva klubi eri tasoilla, lohkon ja alueen sekä O-piirin että myös valtakunnan tasolla.

Monet valitsemamme aktiviteetit ovat kestäneet vuosikymmeniä. Alkujaan 22 perustajajäsenestä on vielä kaksi veljeä mukana. He ovat  Tapio Hanhineva ja Urho Pajukoski. Perustajajäsenistä kahdeksan veljeä on jo poistunut rivistä ”tuon ilmaisiin” ja kaksi eronnut klubista korkean iän vuoksi.

Kaudella 1983-84 Tapio Hanhineva palveli O-piirin piirikuvernöörinä (kuva 2) Koulutusta hän sai tehtävään peräti Hawaijilla saakka järjestön 30 000 jäsenen vuosikokouksessa. Piirikuvernöörivuosi oli työläs ja kiireinen, kun piirin jokaisessa klubissa oli käytävä kertomassa lionsideologiasta. Klubeja piirissä oli silloin viitisenkymmentä. Noin 13300 km kilometriä tuli auton mittariin lukemaksi vuoden aikana.  Onneksi veljet olivat mukana talkoissa kyyditsemässä kuvernööriä pidemmillä matkoilla.

Perustajajäsenten lisäksi Mauno Autio, Esa Koivisto, Väinö Haapakoski ja Markus Paavilainen ovat saaneet Melvin Jones-jäsenyyden.  Markus Paavilainen on muuttanut Savonlinnaan. Lionsritareiksi on klubin hakemuksesta otettu Pekka Jaakola, Mauri Takalo-Kippola ja Reijo Kariniemi (kuva 3, Pekka ja Mauri). Reijo ja Mauri ovat sittemmin jättäneet klubimme. Edesmennyt lionsritari Pekka Jaakola oli esimerkillinen leijona. Hän oli aina valmis auttamaan, kun tarvittiin esim. traktoria pääsiäiskokon rakentamiseen. Klubi rakensi kokon vuodesta 1981 alkaen eli 18 vuotta, aluksi muutaman kerran Huhmarille ja sen jälkeen Ylivieskan raviradalle. Trullikilpailutkin saivat siellä suuren suosion.

Erilaisia palvelukohteita on ollut 40 vuoden aikana kymmenittäin: Ensimmäinen oli leikkivälineitten teko kaupungin eri puolille lasten käyttöön ja metsänistutustakin olemme tehneet hyvällä menestyksellä (kuva 4).

Lionsliiton Punaisen Sulan keräyksiin osallistumista, vanhusten ja vammaisten auttamista fyysisellä työllä, Törmälän leirikeskuksen siivoustalkoita 36 vuotta, lahjotuksia palvelukeskuksiin yhdessä toisten klubien kanssa, suihkulähde Kalajokeen (yhteishinta 10 000 €) Savisillan kupeeseen, joulukalenteriarpajaiset partiolaisten toiminnan tukemiseksi vuodesta 1980 alkaen, joulukuusien hankintaa (veli Väinö), leoklubin tukemista, partiomajan ja laavun rakentaminen Törmäjärvelle, jne, jne. Tässä yhteydessä on aina muistettava kiittää myös veljien puolisoita; he ovat vuosien varrella olleet aina mukana palvelutyössä.

Erikseen kannattaa korostetusti mainita Akustiikan naulakkopalvelun hoito vuodesta 2004 lähtien eli noin 13 vuotta yhtäjaksoisesti, nyt tätä palvelua tehdään yhdessä kahden muun klubin kanssa (kuva 5, kuvassa vasemmalta Reijo Kariniemi, Mauri Takalo-Kippola ja Tapio Hanhineva).

Klubin ”urotöistä” on mainittava LC Ylivieska/Savisillan perustaminen ja kummiklubina toimiminen. Klubi oli ensimmäinen naisklubi 107-O-piirissä v. 1994. Tällä klubilla on ollut aina kova meno päällä hyvien aktiviteettien suorittajana (mm. Savisilllan Sandra ja Ylivieska-muki).

Vuosittainen toimintamme on varsin monipuolista; vieraillaan yrityksissä ja avustetaan akuuteissa hätätilanteissa. Myös on korostettava paikkakunnan klubien lisääntynyttä yhteistyötä. Esimerkkinä siitä on Punaisen Sulan keräystulos eli yli 18 000 euroa koottiin rahaa nuorten tukemiseen. Liiton organisoima keräys järjestettiin toimintavuonna 2017-18 jo kuudennen kerran.

Kevään 2017 aikana klubi teki historiallisen päätöksen ottamalla mukaan toimintaan kaksi puolisoa Kaarina (Kati) Aution ja Terttu Irmeli Haapakosken. Samalla kerrralla klubin jäseneksi kutsuttiin myös Rauno Somero.  (kuva 6, klubin uudet jäsenet 2016-2017). Toivotaan, että tämä trendi jatkuu. Kaudella 2017-18 ja 2018-19 toiminnassa keskitytään mm. puulajipuiston aikaansaamiseen.